Lucru de Mana

luni, 1 august 2011

Michelangelo Buonarroti

         Michelangelo este artistul meu preferat. Am citit "Agonie si extaz" de Irving Stone si pur si simplu m-am indragostit de el. In carte este vorba despre viata lui si toate realizarile acestuia. El iubea foarte mult sculptura . Cand era mic, in atelierul de pictura al lui Ghirlandaio si-a dat seama ca s-a indragostit de sculptura si ca nu poate trai fara ea. Dupa aceea s-a mutat in gradina de sculptura a lui Lorenzo de Medici supranumit Il Magnifico, conducătorul politic al Florenţei. Acolo a fost instruit de Bertoldo di Giovanni, un elev al lui Donatello. El lucra in marmura, cel mai mult ii placea marmura alba din Carrara. 
        Michelangelo nu il suporta pe Leonardo da Vinci deoarece acesta spunea ca sculptura in marmura este pentru mestesugari iar pictura este arta perfecta. Michelangelo a fost foarte insultat de spusele lui Leonardo insa a continuat sa sculpteze. Acesta cand era tanar, pentru a sculpta atat de perfect a facut disectii ca sa inteleaga cum functioneaza organismul uman. Acesta se ducea noaptea intr-o manastire, unde era adus aproape in fiecare seara cate un cadavru, pe care il diseca. Bineinteles ca in perioada respectiva i-a fost foarte rau, slabise foarte mult  iar ca sa nu se prinda tatal lui , dupa ce termina de disecat se ducea sa bea niste vin ca sa creada ca a fost la femei. 
      M-a impresionat foarte mult "Judecata de apoi", pictata pe peretele altarului din Capela Sixtina. Multi nu au inteles ideea pe care vroia sa o exprime Michelangelo considerand-o blasfemie. Insa Michelangelo  si-a imaginat ca la judecata de apoi , oamenii o sa fie exact asa cum i-a creat Dumnezeu, adica goi si ca nu o sa ne mai fie rusine unii de altii.In anul 1564, Papa Pius al VI-lea, i-a poruncit sa picteze o draperie menită să acopere goliciunile personajelor. 


                                            Dintre sculpturi mi-au placut foarte mult David si Pieta.




            In carte am gasit un citat absolut fascinant, in care Michelangelo se intreba: " Oare Dumnezeu chiar S-a odihnit in a saptea zi?, nu Si-o fi spus , <Dar pe cine am pe Pamant sa vorbeasca pentru Mine ? Ar trebui sa mai creez o specie. O sa ii numesc artisti. Ei vor aduce inteles si frumusete pe lume. > "
          Un alt lucru care m-a impresionat la Michelangelo a fost faptul ca pana si in ultimele zile din viata , fiind foarte slabit , acesta tot continua sa sculpteze desi doctorul i-a spus sa se odihneasca. Sculptura a fost adevarata lui dragoste .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu